Home » Over Next Gen Infra » Een groenteboer ziet handel, een kok ziet soep en ik zie onkruid.

Een groenteboer ziet handel, een kok ziet soep en ik zie onkruid.

Regelmatig verbaas ik mij erover hoeveel verschillende betekenissen een eenduidige tekst kan hebben. Zit ik in een IT project met een netwerk engineer, een procesman en een specialist van de bank en dan gaat het over ‘veilige transacties’. Moet je opletten wat er gebeurt.

 

 

Het doel is beschrijven hoe veilige transacties bij het bedrijf gerealiseerd worden, dus hoe de transacties beveiligd worden.

De bankman wil bij de veilige transactie zekerheid hebben over de partijen die betrokken zijn. Dus als er geld wordt betaald aan partij X dan wil de bankman zeker weten dat het geld inderdaad bij X is terechtgekomen, dat daar onomstotelijk bewijs van is en X niet kan zeggen dat ‘ie het geld nooit gehad heeft.

Prima.

De netwerkman denkt bij veilige transacties aan ‘veilige verbindingen’. Dus dat data die van punt A naar punt B wordt verstuurd zeker aankomt en niet onderschept kan worden.

Ook prima, maar echt wat anders dan de bankman voor zich ziet.
De procesman vindt dat veilige transacties helemaal niet nodig zijn, want om hoeveel geld gaat het nou eigenlijk? Als er af en toe eens een partij X opstaat die aangeeft dat de betaling niet gedaan is, wat op zich redelijk makkelijk te checken is op de bankrekening, dan nemen ze dat risico maar. Dat is goedkoper dan de hele boel dichttimmeren.

Dus de bankman en de netwerkengineer hebben tijd verprutst en voor niks na zitten denken.

Of de procesman heeft het fout en is niet in staat om de risico’s goed in te schatten.

Lastig. Wie heeft er nu gelijk en waar is de business uiteindelijk bij gebaat?

In dit voorbeeld zouden de oplossingen van de bankman en de netwerk engineer prima naast elkaar kunnen bestaan en bijdragen aan de ‘veilige transactie’, mits de procesman overtuigd kan worden van de noodzaak van deze beveiliging. Hiervoor is het nodig dat alle drie in staat zijn om in de taal van de twee anderen te praten om wederzijds begrip te kweken en tot een oplossing te komen die door iedereen op de juiste waarde wordt geschat.

Sleutelwoord: communicatie. Wees je altijd bewust van het feit dat een andere mogelijk (waarschijnlijk?) een volledig ander beeld heeft bij de beschrijving die jij leest.

Een groenteboer ziet handel, een kok ziet soep en ik zie waarschijnlijk onkruid als we naar hetzelfde plantje kijken.

Blijf hier bewust van en check, met open vragen, of iedereen in het team het over hetzelfde heeft voordat je aan oplossingen gaat werken.

Scheelt een boel gedoe.

Of zie jij dat anders?

Comments are closed.